Aktualne trendy w gastronomii, które powinien znać każdy właściciel lokalu 

Aktualne trendy w gastronomii, które powinien znać każdy właściciel lokalu 

15 marca 2023

Ciągłe dostosowywanie się do obecnej sytuacji na rynku to umiejętność, którą powinien posiadać każdy restaurator, by z sukcesem zarządzać swoim biznesem. Aktualnie dostrzec można kilka silnych trendów w branży, które chętnie włączają w swoją pracę właściciele różnych punktów gastronomicznych. Na które z nich warto zwrócić uwagę? Jakie zmiany warto wprowadzić w lokalu, by zwiększyć zyski i ograniczyć straty? Podpowiadamy! 

Technologie w restauracji

Wszechobecna automatyzacja wkroczyła pewnym krokiem również do świata gastronomii. Postpandamiczne doświadczenia przyczyniły się do szeregu zmian, w których nowe technologie odgrywają coraz większą rolę. Bezkontaktowa dostawa z restauracji, menu online, samoobsługa czy nowoczesne systemy do zarządzania restauracją to przykłady rozwiązań, które coraz silniej wpisują się w krajobraz dzisiejszej gastronomii. Odpowiedzią na zmieniające się potrzeby gości, a więc także i restauratorów i właścicieli lokali gastronomicznych są nowoczesne oprogramowania POS, takie jak iD POS, które automatyzują procesy w lokalu. W efekcie zarządzanie biznesem staje się łatwiejsze i szybsze.

Eko-rozwiązania

Podejście proekologiczne wciąż spotyka się z dużym uznaniem ze strony gości restauracyjnych. Ograniczenie użycia plastiku, kuchnia sezonowa czy obecność w aplikacjach pomagających ratować jedzenie przed zmarnowaniem – to tylko niektóre z działań coraz chętniej wdrażanych w lokalach. Troska o środowisko stanowi ważny aspekt, którym kierują się również goście dokonujący wyboru restauracji, szczególnie Generacja Z oraz millenialsi. Jak wynika z badania Global Gen Z & Millennial Survey, prawie co piąty z nich uważa, że firmy podejmują za mało działań ekologicznych.

Na jakie eko-rozwiązania warto więc postawić w swoim lokalu? Poza dbałością o zasadę less-waste w kuchni, ograniczanie plastiku oraz oszczędne użytkowanie wody, można korzystać również z nowoczesnych systemów POS bazujących na rozwiązaniach chmurowych. Dlaczego? Systemy gromadzące dane w chmurze, w porównaniu z klasycznymi serwerowniami, zużywają mniejszą ilość energii, co pozytywnie wpływa na środowisko.

Liczy się doświadczenie

Dziś restauracyjni goście oczekują od wizyty w ulubionym lokalu czegoś więcej, niż smakowitego jedzenia. Sympatyczny personel, możliwie jak najkrótszy czas oczekiwania na danie czy elastyczna możliwość rozliczenia rachunku – te aspekty podnoszą komfort gości przybywających do restauracji. Doświadczeni przykrymi sytuacjami ostatnich lat szukamy podczas wizyty w lokalu gastronomicznym wyjątkowego doświadczenia, które pozwoli oderwać się od codziennych obowiązków i spędzić miło czas. Trudno o takie przeżycia, gdy na swoje ulubione danie musimy czekać zbyt długo lub jeszcze gorzej – zamówienie zostanie pomylone. Właśnie dlatego tak ważne jest, by na każdym etapie kontrolować obecną sytuację w lokalu oraz czuwać nad sprawną komunikacją personelu.

W poszukiwaniu oszczędności 

Rosnąca inflacja depcze po piętach nie tylko konsumentom, ale także przedsiębiorcom. Branża gastronomiczna mierzy się dziś z problemami związanymi z rosnącym foodcostem, kosztami energii czy surowców i utrzymania personelu. Naturalnie, wszyscy szukamy oszczędności, by przetrwać te trudne miesiące, przy jednoczesnym zachowaniu jakościowej oferty. Według danych GUS, w 2020 r. działalność prowadziło nieco więcej niż 64,4 tys. placówek gastronomicznych (restauracji, barów, stołówek i punktów gastronomicznych) – był to wynik najgorszy od co najmniej 2005 r. Gastronomia znajduje się w sytuacji, w której szukanie oszczędności to nie tylko trend, ale przede wszystkim strategia na przetrwanie.

Jednym ze sposobów, by ograniczyć wydatki związane z prowadzeniem lokalu gastronomicznego, jest korzystanie z nowoczesnych rozwiązań takich jak iD POS. Dzięki niemu modyfikacja menu, wprowadzanie dań bazujących na sezonowych, a więc także i tańszych składnikach czy modyfikacje gramatur są jeszcze prostsze. Elastyczne podejście do zarządzania lokalem, możliwość samodzielnego i intuicyjnego wprowadzania natychmiastowych zmian, które umożliwia oprogramowanie iD POS tworzy realną szansę oszczędności w tym zakresie.

Newsletter

Nie przegap żadnych nowości - zapisz się już teraz!